Search
Close this search box.

Sterke groei startups biedt veel kansen voor office managers.

stickies-ea34b3082a.jpg1
Deel dit:

Sterke groei startups biedt veel kansen voor office managers

Het aantal startups groeit de laatste jaren hard. En dat is goed nieuws voor wie een baan als office manager zoekt. Want daar is bij deze snelgroeiende bedrijven veel vraag naar. Het leuke van werken in een startup is dat je vaak je eigen rol kunt invullen en mee kunt groeien met de ambities van het bedrijf. Er liggen dus veel kansen.

Eerst maar eens over die groei van het aantal startups. Want dat is niet zomaar een groei. Dat er elk jaar veel startups bijkomen, is namelijk niet zo interessant – dat gebeurde ook in de crisisjaren, maar niet elke startup wordt succesvol. Veel belangrijker is het of die startups levensvatbaar zijn. En dat blijkt steeds meer het geval. Het aantal startups dat doorgroeit tot een snelgroeiend miljoenenbedrijf (een zogeheten scale-up) stijgt explosief, blijkt uit de  ScaleUp Dashboard 2017 van de Erasmus Universiteit. Waren er in 2014 nog maar 98 startups die deze stap wisten te maken, drie jaar later was dat gestegen naar 331, een stijging van 220%. Een op de tien snelgroeiende bedrijven in Nederland komt inmiddels voort uit een startup.

Startups komen operationele handen te kort

En dat biedt kansen. Want startups die snel groot worden, merken al gauw dat ze operationele handen te kort komen. Ook de startups die nog geen miljoenenbedrijf zijn maar wel aardig groeien in personeel. Wij krijgen daarom steeds vaker de vraag van startups om office managers, die alle ‘randzaken’ uit handen kunnen nemen te bemiddelen. Zodat de oprichters en hun medewerkers zich kunnen richten op hun specifieke werktaken en zich niet bezig hoeven te houden met het inplannen van meetings, events, reizen, mogelijke verhuizingen en wat er nog meer komt kijken bij het strak managen van een bedrijf.

Het interessante van een baan als office manager bij een startup is dat je in een enorm dynamisch bedrijf opereert, waar nog weinig vastligt. Het is immers een startup. Daardoor kun je als office manager heel goed je eigen rol invullen op de manier waarvan jij denkt dat die het beste voor het bedrijf is en die het beste bij jou past. Die vrijheid van handelen moet je liggen, maar als jij een ondernemende werknemer bent, is dit wel de ideale plek om te werken.

Groeikansen voor jezelf

Daarnaast liggen er de nodige groeikansen. Want waar bedrijven groeien, ontstaan nieuwe rollen. Dus als die startup veel events organiseert en daar op een gegeven een aparte eventmanager voor nodig heeft – en jouw passie daar ligt – dan is een doorgroei zomaar mogelijk. Ook heb ik wel eens iemand zien doorgroeien naar een HR-gerelateerde rol. Of een schrijftalent naar een functie binnen de communicatie.

Deze vrijheid en deze groeimogelijkheden zijn dan ook de reden dat ik vaak afgestudeerde academici voor deze rollen bemiddel. Young professionals kiezen sowieso steeds vaker voor een managementondersteunende rol, en dan is een plek binnen een spannende startup helemaal een mooie kans.

Let wel: een baan als office manager is niet alleen maar een opstapje. Je moet wel degelijk enthousiast zijn om de randzaken van een startup te willen runnen. Met alle inzet, energie en inlevingsvermogen die daarbij komt kijken. Mee kunnen denken met de koers van het bedrijf is daarbij een pre, nog een reden dat ik vaak young professionals bemiddel bij deze bedrijven. Je hoeft echt niet alle ins en outs te snappen, maar wel enigszins begrijpen wat het bedrijf doet.

Niet alleen technische bedrijven

En dat hoeft echt niet altijd technisch ingewikkeld te zijn. We denken bij een startup vaak meteen aan een of ander slim softwarebedrijf, maar wist je dat er onder de startups ook hele andere bedrijven zitten in de zakelijke dienstverlening, zoals uitzendbureaus of consultancy-bedrijven. Ook vind je van de 100 snelst groeiende bedrijven veel startups in de maakindustrie en handel in consumentengoederen (denk aan de snelgroeiende webwinkels). Wel doen de ICT’ers het over het algemeen goed, vandaar dat je ze veel tegenkomt.

Zo kan een startup ook voor jouw carrière een mooie opstart zijn.

Geïnteresseerd?

Ben jij een young professional en heb je interesse om als office manager aan de slag te gaan bij een startup (of een ander boeiend bedrijf)? Neem contact met ons op. We vertellen je graag over de mogelijkheden.