Search
Close this search box.

Lange leve het traditionele cv!

cv4
Deel dit:

Je ziet ze veel voorbijkomen de laatste jaren: video-cv’s, cv’s met kleurtjes, boordevol foto’s of stijlvol opgemaakt als infographic. Prachtig, persoonlijk en prikkelend. Toch willen wij hier een lans breken voor het traditionele cv. Gewoon in Word. Op twee kantjes. Niks mis mee. Wij begrijpen het natuurlijk wel: als sollicitant wil je graag opvallen en laten zien dat je de baan echt wilt. Je zet dus je beste beentje voor en maakt iets dat eruit springt. Toch hebben wij een paar bezwaren tegen deze moderne, creatieve cv-varianten.

Waarom een creatief cv niet wenselijk is

1 – Tijdgebrek

Wij krijgen vaak tientallen (soms meer dan honderd) cv’s aangeboden per vacature die wij toch allemaal even willen bekijken. Wij hebben dan geen tijd voor 40 of 50 video’s van 3 minuten. Wij willen snel de kern uit een cv kunnen halen en kunnen zien of jij geschikt bent. Best kans dat wij jouw mooie video links laten liggen als wij het druk hebben. Datzelfde geldt voor creatief opgemaakte cv’s. Het wordt soms een heel gepuzzel om daar de essentie uit te halen. Je moet wel een heel goede ontwerper zijn, wil je ons een dienst bewijzen met een mooi visueel cv. Zie ook volgend punt.

2 – Hoog afbreukrisico

Wie op wil vallen met iets moois, moet wel zorgen dat het ook echt mooi is. Anders werkt het averechts. Het risico bestaat dat je denkt dat je iets fraais gemaakt hebt op jouw computer dat door de ontvangende partij helemaal niet zo mooi wordt gevonden. Zeker als je geen professioneel ontwerper bent, kun je snel de plank misslaan. En dat geldt al helemaal voor video-cv’s. Wij begrijpen dat het persoonlijk is en dat kan leuk zijn, maar als jij niet goed op de belichting let (zelfreflectie is ons niet vreemd en in dat kader hebben wij besloten om onze video-vacatures te schrappen), geen basisvaardigheden presenteren beheerst of gewoon niet doorhebt dat een video van 7 minuten echt te veel gevraagd is, dan wekt het alleen maar irritatie op.

Natuurlijk, je hoeft ook geen professionele videomaker of vlotte presentator te zijn, maar daarom geldt ook juist het volgende bezwaar:

3 – Wat wil je laten zien?

Een cv is primair bedoeld om te laten zien dat je gekwalificeerd bent voor die ene specifieke functie. Niet meer, niet minder. Dat je heel mooi cv’s of video’s kunt maken, is daarbij doorgaans geen vereiste. Dat hoef je dus ook niet aan te tonen. Alleen als je in een creatief beroep aan de slag gaat, kan het een toegevoegde waarde hebben. Maar bij een andere baan (bijvoorbeeld als management assistant) is het totaal niet nodig. Liever lezen we gewoon waarom je goed bij die specifieke baan past.

Uniformiteit loont

Wat ons betreft maak je je cv gewoon in Word (of een ander tekstverwerkingsprogramma) waarin je puntsgewijs de onderdelen noemt die van belang zijn. Dat zijn achtereenvolgens:

  • Personalia (we horen graag wie je bent)
  • Opleiding (als je die hebt gedaan)
  • Werkervaring (leg kort uit wat jouw verantwoordelijkheden waren)
  • Hobby’s (als die relevant zijn voor de functie)

Met zo’n uniforme opmaak kunnen we snel zien of je past bij de functie of bij functies in de toekomst. Probeer het binnen de twee A’4tjes te houden, zodat ons niet opzadelt met te veel informatie. Heb je heel veel werkervaring, noem dan alleen de belangrijkste banen wat uitgebreider en besteed aan de oude banen hooguit één regel. Meer hebben we echt niet nodig in de eerste oriënterende selectie. Of je qua klik past bij het bedrijf, kunnen we toch uiteindelijk pas beoordelen in een gesprek en dat lukt ook met een video niet.

Foto wel verstandig

Het enige wat je nog wel zou kunnen toevoegen is een foto. Zo maak je het toch nog een beetje persoonlijk. Het is niet verplicht, maar veel bedrijven vinden het wel leuk om te ontvangen, omdat ze dan meteen een beetje beeld hebben van de persoon achter het cv. Uiteraard geldt hier wel dat je een foto meestuurt die zakelijk is. Wij zien toch nog wel eens foto’s voorbijkomen die op vakantie genomen zijn, gezellig voor de tent met een wijntje erbij. Het hoeft echt geen professionele foto te zijn en een pasfoto is ook weer stijf, maar hou het wel zakelijk. Dat wil zeggen: nette kleren aan die je ook op werk zou dragen en een neutrale achtergrond en voldoende belicht. Weet ook dat een glimlach wonderen doet.

Kom maar op

Dus kom maar op met die traditionele Word-cv’s. We zijn altijd op zoek naar goede, professionele management assistants en office managers!