Search
Close this search box.

Na 23 jaar Spanje terug naar Nederland als Executive Assistant

Assistent
Deel dit:

Ilse van Driel werkte 23 jaar in Spanje als Executive Assistant, eerst bij DuPont, later bij Novartis. Tot ze besloot om met haar hele gezin terug te keren naar Nederland. Via VAN DER HOUWEN recruitment vond ze hier al snel een baan bij Unit4 in Utrecht.

Wat deed jou destijds in Spanje belanden?

In eerst instantie om de taal te leren. Ik heb een opleiding gedaan tot tolk/vertaler, maar vertalen leek me als beroep uiteindelijk niks. Omdat ik ook Schoevers heb gedaan, kon ik als Executive Assistant aan de slag bij een farmaceutisch bedrijf.

Om vervolgens voorlopig niet meer weg te gaan.

Het uitstapje duurde inderdaad wat langer dan gepland. Ik leerde daar mijn huidige man – een Catalaan – kennen en startte met hem een gezin in de buurt van Barcelona. Voor ik het wist was ik 23 jaar verder.

Klinkt goed: Barcelona, Spaanse zon, fijne stranden. Waarom wilde je ineens terug?

Met name vanwege het onderwijs voor de kinderen. We waren niet helemaal tevreden over de scholen in Spanje, vooral niet over het niveau van het Engels. Daarnaast kunnen ze daar minder makkelijk zelfstandig naar school. Zeker als je buiten de stad in de bergen woont, zijn ze erg afhankelijk. Dan pak je niet zomaar even de fiets. Dus toen dachten we: “laten we een nieuwe uitdaging aangaan in Nederland”.

 

 

Zagen je man en kinderen dat ook zitten? Zij zijn daar allemaal geboren.

Zeker. Ik heb het natuurlijk niet allemaal zelf verzonnen. We zijn met zijn vieren om de tafel gaan zitten met de vraag: wat gaan we doen? Ik heb ook eerlijk tegen de kinderen gezegd dat het echt wel een uitdaging voor ze zal zijn en dat het niet altijd even makkelijk zal worden. Maar ook zij waren enthousiast.

Hoe heb je het toen aangepakt?

Het eerste wat ik nodig had was een baan. Vanuit Spanje ben ik begonnen met zoeken op internet en heb ik een afspraak gemaakt met enkele gespecialiseerde bureaus in Nederland. Een “spoedoperatie”: op donderdag vloog ik heen, vrijdag had ik verschillende gesprekken en zaterdagochtend vloog ik weer terug.

Vooral met VAN DER HOUWEN recruitment had ik meteen een goede klik. Dat was een heel leuk gesprek en zij gaven ook meteen aan dat ze veel goede aanknopingspunten zagen in mijn cv. Toen ik terug was in Spanje, kwamen ze ook al vrij snel met een voorstel voor een baan bij Unit4 in Utrecht.

Kon je meteen weer terugvliegen naar Nederland…

Inderdaad. Unit4 vroeg zelfs of ik de volgende dag al op gesprek kon. Dat redde ik natuurlijk niet, maar ik was gelukkig flexibel genoeg om toch snel een vlucht te boeken en langs te gaan. Ook dat klikte meteen erg goed. Ik heb toen op één dag alle interviews gedaan en kreeg meteen dezelfde dag een positief antwoord. Of ik volgende week kon beginnen…

Terwijl je nog in Spanje woonde en werkte.

Ja, maar ik wilde natuurlijk graag. Dus ik zei: “Jongens, ik kom uit Spanje, moet nog mijn baan opzeggen, van alles regelen en naar Nederland verhuizen, mag het ook over twee weken?”. Dat kon.

Dat is nog krap voor zo’n enorme operatie. Je verandert niet alleen van baan, maar van een heel leven.

Daar zag ik juist de uitdaging van in. Ik houd ervan om dingen te regelen. Dat is ook wat ik in mijn baan als Executive Assistant zo leuk vind.

Hoe pakte je het vervolgens aan?

We hebben het in fases gedaan. Ik heb als eerste een vriendin in Nederland gebeld en gevraagd of ik daar een tijdje mocht logeren. Van daaruit ben ik van alles gaan regelen: huisvesting zoeken, scholen kiezen, verhuizing regelen. Dat deed ik in mijn eentje, naast mijn nieuwe baan. Toen het huis ingericht was, kwamen na anderhalve maand mijn kinderen over. Nu moet alleen mijn man nog. Die is nog hard aan het zoeken voor een baan als exportmanager hier.

Is het wennen voor jullie?

Voor mij niet, ik voelde mij meteen weer thuis in Nederland. Zelfs na 23 jaar. Maar voor mijn kinderen was wel alles nieuw. Niet alleen de taal, maar ook het onderwijs. Aardrijkskunde en geschiedenis zijn in een ander land toch echt anders. Aan hun kennis van de Catalaanse riviertjes en historie hebben ze hier niks. Maar toch gaat het met hen erg goed. Mijn jongste kon ondanks de twee maanden brugklas toch over naar de volgende klas. Mijn oudste staat volgend jaar al voor haar eindexamen, dat is natuurlijk best pittig. Daarnaast moeten ze wel wennen aan de cultuur hier. Mensen zijn hier veel directer.

En hoe bevalt jouw baan?

Heel erg goed. Toen ik begon was het aanvankelijk voor drie maanden, maar inmiddels heb ik een vast contract. Het is echt keihard werken, maar dat vind ik ook leuk. Mensen hebben allemaal erg drukke agenda’s die steeds veranderen. Het is een erg levendige baan waarbij je goed moet kunnen plannen en flexibel moet zijn. Daarnaast zit ik bij alle teammeetings en heb ik ook veel te maken met inhoudelijke zaken.

Als je alles gepland en uitgestippeld wilt hebben, dan kom je ook nergens!
Dus je zegde je Spaanse leven op voor een functie van aanvankelijk drie maanden?

Ja, maar sommige dingen in het leven moet je gewoon doen. Een beetje risico nemen hoort erbij. Als je alles gepland en uitgestippeld wilt hebben, dan kom je ook nergens.

Wel spannend.

Bij Unit4 hadden ze wel gezegd dat als alles goed zou gaan, dat ik dan ook langer kon blijven. Dus ik dacht: ik ga me gewoon bewijzen. Je moet ook in jezelf durven te geloven. En dat werkte, want na drie maanden vroegen ze meteen of ik langer wilde blijven.

Uiteindelijk tevreden met deze stap?

Absoluut! En heel blij met wat VAN DER HOUWEN recruitment voor mij heeft gedaan. Zij hebben er voor gezorgd dat ik deze stap heb kunnen zetten. Ze hebben me een nieuwe baan gegeven en daardoor was het voor mij mogelijk om een nieuw leven te beginnen. Daar ben ik ze heel dankbaar voor!