Search
Close this search box.

Moeite met het vinden van de juiste kandidaat? Wij helpen u graag verder!

JUNGLE
Deel dit:

Nederland heeft bijna net zoveel openstaande vacatures als werklozen. Voor iedere 100 werklozen bestaan er momenteel 93 beschikbare banen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er wordt veelvuldig gesproken en geschreven over de krappe arbeidsmarkt. In mei was er dan ook een recordaantal vacatures van 277.000[1].

De NRC schrijft over de verandering van het recruitmentvak door deze krappe arbeidsmarkt[2]. Voorheen was men met name bezig met selecteren, terwijl de nadruk nu op werven ligt. Dit betekent ook dat waar vroeger de eisen en voorkeuren bij de werkgevers bepalend waren er momenteel meer gekeken wordt naar de wensen van de kandidaat. Zo zien wij dat kandidaten steeds vaker parttime willen werken. En waar in een ruime arbeidsmarkt werkgevers bijvoorbeeld alleen kandidaten uitnodigden voor een fulltime dienstverband, doen zij nu vaker concessies waarbij parttime ook tot de mogelijkheden behoort.

Dit betekent ook dat waar vroeger de eisen en voorkeuren bij de werkgevers bepalend waren er momenteel meer gekeken wordt naar de wensen van de kandidaat.

Werkgevers halen van alles uit de kast om potentiële werknemers aan te trekken. Ook Young Professionals (de toenemende vraag naar deze doelgroep), worden door bedrijven ‘in de watten gelegd’. Er wordt van alles toegezegd, denk aan uitstekende arbeidsvoorwaarden en promotiestappen binnen een concreet tijdspad[3]. En dit alles om talent aan te trekken en vast te houden!

Wij denken graag met onze opdrachtgevers mee om in tijden van schaarste de juiste kandidaat te vinden. Dit doen wij door verder te kijken dan het cv, wij besteden met elkaar veel aandacht aan de interviews. Wij geloven dat de persoonlijkheid van een kandidaat doorslaggevend is voor een goede ‘fit’. Wanneer past iemand binnen een bepaalde organisatie, komen de persoonlijke waarden overeen met de desbetreffende organisatiecultuur, etc.?

In een recent artikel van Harvard Business Review wordt er geschreven over een onderzoek welke aantoont dat ervaring van kandidaten niet het succes van ‘a new hire’s success’ voorspelt. Dus in plaats van je te richten op werkervaring en opleiding, bevelen zij aan te kijken naar kennis, vaardigheden en persoonlijkheden van kandidaten[4]. En dat is niet van een cv af te lezen. Wij helpen onze opdrachtgevers graag met het vinden van de juiste kandidaat! Benieuwd naar onze diensten? Neem gerust eens contact met ons op!

[1] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/33/bijna-net-zoveel-vacatures-als-werklozen

[2] https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/24/voor-een-goede-kandidaat-komt-de-recruiter-nu-graag-de-jungle-uit-a3964829)

[3] https://www.consultancy.nl/nieuws/23606/young-professionals-worden-in-de-watten-gelegd-door-bedrijven).

[4] https://hbr.org/2019/09/experience-doesnt-predict-a-new-hires-success?utm_medium=social&utm_source=linkedin&utm_campaign=hbr