Search
Close this search box.

De grootste ergernissen in een cv.

spin in het web
Deel dit:

Een traditioneel cv blijft nog altijd de beste manier om je als secretaresse of management assistant te presenteren aan een mogelijk nieuwe werkgever. Maar kijk uit voor tenenkrommend taalgebruik, foute foto’s of kolderieke hobby’s. Want geloof ons, die komen we nog geregeld tegen.

We zetten de opvallendste ‘vergrijpen’ op een rijtje. Met als bindend advies: niet doen!

Enge dieren met heel veel ledematen

Management assistants willen natuurlijk vertellen dat ze heel veel taken op zich kunnen nemen. Het liefst tegelijk. Dat is prima en zeker ook belangrijk, maar blijf wel weg bij al die enge dieren met veel te veel ledematen. Waar we dus niet op zitten te wachten zijn:

 • Schaap met vijf poten – Schapen zijn aardige dieren, maar staan niet bekend als de slimste van de natuur. En dan lopen ze ook nog eens klakkeloos achter elkaar aan. Helemaal dus als ze vijf poten hebben! Zo’n kuddedier ben jij toch niet?
 • Duizendpoot – Voor wie vijf poten nog niet genoeg vindt om te vertellen dat hij veel kan, noemt zichzelf een duizendpoot. Dat is dus 200 keer meer poten. Handig als je ze echt hebt, maar wij vinden het maar enge dieren die we liever niet op kantoor zien.
 • Spin in het web – Nog zo’n dier waar de meeste mensen van griezelen. Niet gek: een spin zit de hele dag in zijn web te loeren op een prooi die per ongeluk verstrikt raakt in zijn slijmerige draden. Ben jij dat?
 • Bezige bij – Hoewel ze kunnen prikken, zijn bijen natuurlijk hele nuttige dieren (en helaas bedreigd). Maar toch hebben we liever iemand die gewoon zijn taken uitvoert dan iemand die de hele dag ‘bezig’ is. Bezig waarmee? Kletsen, rondlopen, Facebooken?

Maar we vinden het vooral nogal uitgekauwde clichéwoorden. Liever lezen we praktijkvoorbeelden waaruit blijkt dat je veel tegelijk kunt doen en van aanpakken houdt.

Professionals en mensenmensen

De ene management assistant wil graag laten zien dat ze heel erg goed is, de ander dat ze juist zo gewoon is. Beide uitersten wekken de nodige ergernis op. Deze omschrijvingen komen we geregeld tegen in cv’s:

 • Ik ben een ware professional – Prachtig, maar daar gingen we eigenlijk al vanuit. Kandidaten die niet professioneel zijn, hoeven bij voorbaat niet te solliciteren. Op amateurs zitten we niet te wachten.
 • Ik ben eigenlijk een heel gek mens – Sorry, we zoeken serieuze secretaresses.
 • Ik ben een mensenmens – Iemand die een mensenmens is, zou toch moeten weten dat de meeste mensen een hekel hebben aan deze term.
 • Regelneef is my middle name – Nog afgezien van het feit dat het meestal vrouwen zijn die solliciteren (en het dus eigenlijk een regelnicht zou moeten zijn) vinden wij de term niet erg zakelijk. En al helemaal niet als ‘middle name’.

Ga jezelf niet overdreven ophemelen met zaken die als vanzelfsprekend zijn, maar ook niet afzwakken met kinderachtige termen.

Luizen pluizen is geen hobby

Wie een hobby heeft die sportiviteit, intelligentie, leiderschap en doorzettingsvermogen uitstraalt, mag die zeker van ons op zijn cv zetten. Denk aan rotsklimmen, zeezeilen, extreme duursporten of schaken op hoog niveau. Ook het bijhouden van een pakkende persoonlijke blog of website is voor secretaresses een relevante hobby. Maar doe je niet zoiets, dan zou ik het weglaten. Sudoku’s oplossen, breien en aquajoggen horen er wat ons betreft niet bij. En al helemaal niet deze twee die wij ooit tegenkwamen:

 • Meubelen in elkaar zetten – Toegegeven, daar heb je soms wat doorzettingsvermogen voor nodig, maar is toch van een andere orde dan het rennen van een marathon
 • Luizenpluizer – Serieus? Of speel je soms in die serie?

Foute foto’s en suffe selfies

Een foto op een cv vinden wij een verstandige keuze. Het maakt je cv persoonlijk en dat is iets wat goed past bij een management assistant. Maar zorg wel voor een foto met een professionele uitstraling. Dat wil zeggen: zakelijke kleding en netjes van de voorkant gefotografeerd. Het hoeft echt niet stijf en een glimlach doet ook wonderen. Maar deze no-go’s moet je echt vermijden:

 • Glamourachtige foto’s – Niet doen. Je solliciteert voor een baan als management assistant, niet als fotomodel
 • Vakantiefoto’s – Bewaar die maar voor dat familiediner.
 • Zonnebril in haar – Het kan leuk staan, maar is meer privé dan zakelijk
 • Glas wijn in de hand – Wat wil je hiermee uitstralen? Dat je de hele werkweek naar de vrijdagborrel uitkijkt?
 • Selfie – Lekker snel en makkelijk gemaakt. Maar dat zie je ook. Zeker als je arm nog in beeld is. Komt niet over alsof je er veel tijd in hebt willen steken. Haastwerk past niet bij een management assistant.

We verzinnen dit niet. Regelmatig komen we deze kiekjes tegen.

Overige ergernissen

 • Taalfouten – Een absolute afknapper. Dat geldt natuurlijk voor elke sollicitatie, maar helemaal voor management assistants. Van jou wordt verwacht dat je foutloos Nederlands schrijft, dus als dat in jouw cv al niet lukt, dan maak je je kansen op een aanname niet echt groter. Weet je niet dat ‘ik vind’ zonder t is en dat het ‘het gebeurt’ is (komen we vaak tegen!)? Boek dan even een bijspijkercursus via OnzeTaal voordat je überhaupt gaat solliciteren.
 • Praten in de derde persoon – Een cv is een persoonlijk document, waarbij je over jezelf praat. Toch zien we regelmatig cv’s die in de derde persoon zijn geschreven. Alsof het over iemand anders gaat. Heel gek. En heel afstandelijk.
 • Te persoonlijke personalia – Dat je op je cv zet dat je gehuwd of ongehuwd bent, vinden we nog relevant voor een sollicitatie. Maar als iemand dan ook nog toevoegt dat hij ‘twee katten’ heeft, dan worden de personalia wat ons betreft wel iets te persoonlijk.
 • Slogans van bekende mensen – We komen ze regelmatig tegen in cv’s: slogans van bekende mensen. Maar als we die uitspraak van Michelle Obama of Oprah Winfrey ook zo tof vinden, dan nodigen we hén liever uit voor gesprek. We willen horen wat jíj te zeggen hebt en niet welke tweedehands-quotes je kent. Hou het bij jezelf. Voor je het weet worden er complete songteksten geplakt in de cv’s. Niet doen dus.

Welke ergernissen heb jij?

Welke ergernissen die hierboven genoemd zijn vind jij het allerergste? Of ben je nog wel eens andere tegengekomen? Laat het ons weten in de comments. We zijn benieuwd!