Ook in deze rare tijd zijn bedrijven op zoek naar goede ondersteuning. Veel werk loopt gewoon door. Je leest een vacaturetekst en voelt je 100% aangesproken. Je hart maakt een sprongetje en je weet zéker dat ze jou moeten hebben voor deze functie! Hoe maak je dit nu net zo duidelijk aan je toekomstige werkgever? Met deze slimme sollicitatietips helpen we je op weg naar je droombaan.
1. Overzichtelijk cv
Mensen scannen een tekst en lezen niet alles. Ze willen snel zien waar het om gaat. Zorg daarom voor een overzichtelijk cv. Zet de meest recente dingen bovenaan en houd het kort. Natuurlijk kun je veel meer vertellen over je werkervaring en motivatie. Dit bewaar je voor in het gesprek!
2. Stel de werkgever centraal
We zijn geneigd om uit te leggen waarom het bedrijf zo goed bij ons past. Hierdoor vergeet je te vertellen waarom jíj juist zo goed bij het bedrijf past. Dat is wat een werkgever wil weten! Waarom ben jij de beste match? Probeer zo concreet mogelijk te vertellen wat jij komt brengen in de functie. Geef ook voorbeelden, waarom ben jij bijvoorbeeld zo flexibel?
3. Overdrijf niet
Een opschepperige brief wekt eerder irritatie op bij recruiters en werkgevers. Als je alle aandacht naar jezelf trekt, ben je alleen daardoor al geen goede teamplayer. Vertel op een eerlijke en zakelijke manier wat je in huis hebt en laat de werkgever daar zelf conclusies uit trekken. Dan val je later ook niet door de mand.
4. Dress to impress – presenteer jezelf
Kijk van te voren bij wat voor bedrijf je solliciteert en pas je kleding daarop aan in het sollicitatiegesprek. Zorg er ook voor dat je je comfortabel voelt in je outfit. Als je kleding draagt die niet lekker zit of kriebelt, leidt dat je af. Is de dresscode van het bedrijf smart-casual? Dan hoef je niet strak in pak. Een broek met een leuk bloesje is dan heel geschikt.
5. Weet met wie je in gesprek gaat
Veel mensen dénken dat ze zich goed voorbereiden, maar hebben bijvoorbeeld niet op de website van het bedrijf gekeken. Daar kan je veel informatie uit halen waar je iets aan hebt tijdens je gesprek. Op LinkedIn kun je ook kijken naar informatie over degene met wie je in gesprek gaat.
6. Toon interesse
In het sollicitatiegesprek worden veel vragen aan jou gesteld. Maar jij wilt ook dingen van hun weten. Heb je op hun site gezien dat het bedrijf bepaalde doelen wil halen? Dan kun je daar vragen over stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Zo kom je oprecht geïnteresseerd over. Je kunt ook vragen hoe jij er vanuit die functie nog meer aan bij kunt dragen.
7. Brutalen hebben de halve wereld…
Deze tip ligt misschien buiten je comfortzone, maar je verrast er mensen vaak positief mee. Vraag aan het einde van het gesprek om feedback en hoe zij het gesprek hebben ervaren. Het geeft jou gelijk een idee hoe zij erin zitten en je krijgt misschien feedback waar je iets aan kunt hebben voor in een volgend sollicitatiegesprek.
Veel plezier en succes met solliciteren! Heb je een vraag of loop je ergens tegenaan? Laat het ons weten, we helpen je graag. Of heb je zelf een succesvolle sollicitatietip? Leuk, we lezen het graag hieronder.