Search
Close this search box.

Wat verdient een Management Assistant?

bootje geld
Deel dit:

Wat verdient een Management Assistant?

Wat verdien je nu eigenlijk als Management Assistant? Ik krijg die vraag vaak te horen, met name van jonge afgestudeerden die erachter komen dat een management ondersteunende baan weleens een erg interessante optie kan zijn. Maar ook andere kandidaten en opdrachtgevers die we spreken, willen vaak weten wat het gangbare salaris is van een Management Assistant.

Uiteraard is er niet één antwoord te geven en hangt het net als bij andere banen af van de exacte functie en werkervaring. Maar om een inschatting te maken van het gemiddelde salaris van een Management Assistant in 2017, zet ik hier enkele verschillende posities op een rijtje.

En voor wie niet tevreden is en wil groeien in salaris, geef ik ook nog een paar tips aan het einde.

 

Startende Management Assistant | circa € 2200

Het mooie van een baan als Management Assistant met een HBO- of WO-opleiding is dat je gemiddeld met een hoog salaris begint. Als je het bijvoorbeeld vergelijkt met andere afgestudeerden, dan zit je als Assistant echt goed. Een gemiddeld aanvangssalaris ligt ongeveer rond de 2200 euro. De werkzaamheden die hierbij horen, liggen op het gebied van agendabeheer, e-mailbehandeling en andere administratieve en organisatorische taken.

Voor deze functie wordt ook nog vaak de term Secretaresse gebruikt, maar wij hanteren liever de term Management , omdat deze benaming meer recht doet aan de werkzaamheden en bovendien neutraler is.

 

2 à 3 jaar ervaring | € 2600 – € 2800

Als Management Assistant kun je daarna ook vrij snel groeien in salaris. Na 2 à 3 jaar werkervaring kun je al gauw naar een niveau klimmen dat rond de 2700 euro schommelt. De werkzaamheden zijn ongeveer hetzelfde, maar omdat je meer ervaring hebt, kun je ze als het goed is, beter en sneller uitvoeren. En daar staat een hoger salaris tegenover. Uiteraard moet je het wel waarmaken. Het is niet dat je vanzelf na drie jaar meer gaat verdienen. Blijf je dus wel ontwikkelen (zie ook de groeitips onderaan)

 

Management Assistant (medior)| € 2900 – € 3500

Zit je op een hoger niveau als Management Assistant, dan kan je salaris nog verder oplopen. Op dit mediorniveau ben je de assistent van een of meerdere managers, meestal van een afdeling. Accuraat agendabeheer, plannen en organiseren en mee- en vooruitdenken wordt hierbij nog belangrijker. Het salaris ligt daarom rond de 3000 euro bruto en doorgaans erboven.

Deze rol is overigens niet strikt aan werkervaring gebonden. Sommige Management Assistants groeien hier wel vanuit een startende rol naartoe, maar er zijn ook werknemers die meteen als Management Assistant beginnen. Met name young professionals die een HBO- of WO-studie met relevante werkervaring op hebben gedaan, kunnen heel goed op dit niveau instromen als ze over de juiste vaardigheden en motivatie beschikken.

 

Personal Assistant / Executive Assistant (senior)| € 3500 – € 5000 en hoger

Wil je tot de grootverdieners behoren in het management ondersteunende vak, dan zul je in de rol van Personal Assistant (ook wel Executive Assistant of Directiesecretaresse genoemd) moeten opereren. Je bent nu echt het verlengstuk van een directielid (CEO, CMO, CFO of COO) en zorgt ervoor dat diegene zijn werk goed kan uitvoeren, zonder dat die zich druk hoeft te maken over de organisatorische randzaken.

In deze rol wordt van je verwacht dat je nog proactiever meedenkt met de manager. Je weet wat er speelt in de organisatie, kunt belangrijke zaken voorkoken voor de manager, en diegene alvast hierop briefen. Je wordt zo een soort sparringpartner op procesniveau en persoonlijk niveau. De klik en vertrouwensband tussen PA en manager is hierbij dan ook van groot belang.

 

Verdien je wat je verdient als Management Assistant?

Klopt jouw salaris een beetje met de bandbreedtes die hierboven staan? Denk je dat meer waard bent als Management Assistant? Dan geef ik je hier nog een paar tips om te zorgen voor een salarisverhoging.

1 – Doorgroeien

Uiteraard kun je meer verdienen door van de ene rol naar de andere door te groeien. Dus van starter naar medior of zelfs senior niveau. Voor de positie aan de top zijn natuurlijk wel minder plekken beschikbaar, dus zal niet iedereen daar naartoe kunnen groeien. Maar ook binnen de huidige functie kun je wellicht een salarisstapje maken. Let daarbij op de volgende punten.

2 – Wees waardevol

Bedenk dat je geen geld krijgt, omdat je zo aardig bent (dat ben je ongetwijfeld) of omdat je zo’n hoge hypotheek hebt, maar omdat je waarde biedt aan het bedrijf. Zo simpel is het. Je zorgt dat het bedrijf beter functioneert en daar betalen ze je graag voor. Wil je meer salaris krijgen, dan zul je meer waarde moeten bieden. Kijk bijvoorbeeld of er nog taken zijn die je best ook kunt oppikken en waarmee je het bedrijf echt een dienst bewijst.

3 – Blijf jezelf ontwikkelen

Waarde opbouwen is niet alleen een kwestie van meer doen, maar ook van dingen beter of slimmer doen. Blijf jezelf daarom altijd ontwikkelen, zodat je beter in je werk wordt. Hou je eigen vakgebied in de gaten, volg cursussen en vergeet ook niet om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de sector waar je werkt. Ik sprak ooit een PA in een financieel bedrijf die bewust elke dag het FD las om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Zo maak je jezelf ook waardvoller.

4 – Maak jezelf zichtbaar

Je kunt nog zoveel waarde bieden, als de juiste mensen het niet zien, dan zal dat niet resulteren in een hoger salaris. Nu hebben Management Assistants over het algemeen niet de natuurlijke neiging om op de voorgrond te treden, maar je mag best wat meer laten zien wat jouw rol is geweest bij bepaalde beslissingen. Wees niet te bescheiden. Je hoeft jezelf niet constant op de borst te kloppen, maar wat vaker uitleggen wat je hebt gedaan kan geen kwaad. Dat kan ook best subtiel.

5 – Durf te vragen

Als jij vindt dat je de afgelopen jaren inhoudelijk gegroeid bent en veel meer waarde biedt aan het bedrijf, dan mag je best eens uit jezelf vragen of daar een financiële beloning tegenover mag staan. Dat bedrijven het niet uit zichzelf aanbieden, betekent niet dat ze er op voorhand op tegen zijn. Soms hebben ze er gewoon niet bij stil gestaan.

Plan een gesprek met je manager of wacht tot je een functioneringsgesprek hebt en gooi eens vriendelijk een balletje op. Verzamel vooraf wel de juiste argumenten waarom jij vindt dat een salarisverhoging terecht zou zijn. Redeneer vanuit de waarde die jij het bedrijf biedt en niet vanuit jezelf – omdat je er nu eenmaal recht op hebt. Dat kan wel eens averechts werken.

 

Groeien de salarissen in 2018?

De vraag die ik de laatste tijd vaak krijg is of de salarissen voor Management Assistants in 2018 gaan stijgen nu de economie weer aantrekt en er meer vraag komt naar goede Management Assistants. Vooralsnog zie ik die trend niet. We merken wel dat bedrijven incidenteel tegemoetkomen aan een hogere eis als ze iemand echt graag willen krijgen, maar over de breedte zie ik nog geen grote stijgingen. Wil je meer verdienen, doe dan je voordeel vooral met bovenstaande salaristips.